2 Şubat 2013 Cumartesi

Kuşburnu Çayı


                           Kuşburnu Çayı




Yapılırken;
-Kuşburnudaki çiçek ve sap temizlenmelidir.
-Kuşburnular 2-3 parçaya bölünmelidir.Bölme işlemi c vitaminin kaybolmaması için metal değil ahşap bir bıçakla yapılmalıdır.
-Bu işlemde meydana çıkan çekirdeklerle vakit harcamayın.
-Kuşburnular gölgede direk gün ışığı almayan yerde kurutulmalıdır.

Kuşburnu Çayının Hazırlanması
Çay hazırlanmaya başlanmadan önce kuru kuşburnular yıkanmalıdır.
-Kuşburnula kaynar suda haşlanmalı.Bu haşlanma işlemi demleme işleminin hazırlığıdır. Meyveler yumuşatılırki öz suları açılsın.
-Meyveler yumuşadıktan sonra ıhlamur gibi kaynatılır. Siyah çayda olduğu gibi bekledikçe acıma yapmaz. Her zaman tüketilebilir. İçerisine ayva yaprağı ve elma kurusu atılabilir.

Kuşburnunun Şifalı Özellikleri

Kuşburnunun Şifalı Özellikleri
Hipokrat zamanına kadar dayanan bilgilere göre kuşburnu'nun beslenme değeri oldukça yüksek ve tıbbi değeride tartışalamaz düzeydedir. Ortaçağ'da kanlı tükürüklerde, böbrek taşları, tenya, yılancık gibi hastalıklarda ilaç olarak kullanılmıştır. 
Ülkemizde kullanımının yaygın olmasında basur, raşitizm, romatizma iyi geldiği içindir.
Kuşburnu C vitamini kaynağıdır. C vitaminin vücuttaki bağ dokusunun sağlam olmasını sağlar. Vücuttaki bağ doku sağlam oldukça soğuk algınlığı, grip ve diğer ateşli hastalıklarda vücut dirençli olur.
Kuşburnu antioksidan etki göstererek kanser riskini azltır. Bununla birlikte damarların sağlamlığını artırır.
Özellikle rafah düzeyi yüksek toplumlarda bedensel hareket azlığı, stres, doğal olmayan enerji ve protein yoğun gıdalar başta kalp ve damar hastalıkları olmak üzere bir çok hastalığa neden olmaktadır. Burda kuşburnu posasıyla ve A,C,E vitaminleriyle büyük işlevler yürütmekte ve yüklenmektedir.
Zamanımızda kuşburnu dikkatleri içindeki çok miktarda C, P vitaminiyle çekmektedir.