1 Ekim 2012 Pazartesi

Kuşburnunun Faydaları - Kuşburnu Marmelatının Faydaları



Kuşburnu Marmelatı
Kuşburnu Marmelatı

İçerdiği vitaminler nedeniyle kuşburnu marmelatı, yaz ve kış aylarında kullanılabilecek bir marmelat türüdür. Kış aylarında özellikle grip, nezle, soğuk algınlığı gibi hastalıklara karşı büyük bir koruyucu olan kuşburnu, C vitamini deposu olarak biliniyor.
Kuşburnu ülkemizde birçok bölgede bulunmaktadır. Yetişmesi bakımından özellikle bir toprak ihtiyacı olmadığı için en vasıfsız arazilerde bile yetişebilmektir. C vitamini bakımından en zengin meyvedir. İşlem görmemiş olgun meyvesi Portakaldan çok daha fazla C vitamini içerir. Kuşburnunun içindeki C vitamini ısıya çok duyarlıdır. yani ısı artıkça C vitamini miktarı azalmaktadır. Çay yapılırken de buna dikkat edilmelidir. Marmelat yaparken de buna dikkat edilmelidir.
Kuşburnu marmelatının güçlü bir antioksidan kaynağıdır. Bu etkisi deneysel araştırmalarda tespit edilmiştir. C vitamini açısından en zengin bitkilerden biri kuşburnudur.
Kuşburnu marmelatı iltihaplı hastalıklarda da yararlıdır. Eklem hastalığı olan eklem kireçlenmesi ve romatizma ağrılarının giderilmesindeki faydaları klinik araştırmalarda tespit edilmiştir.
• Kuşburnu bitkisi soğuk algınlığı, grip ve nezleye karşı bağışıklık sistemini destekler. İçeriğindeki C vitamini sayesinde soğuk algınlığına karşı koruyucu etki gösterir. Gribal enfeksiyonlara yakalanmamak için günde 3 tatlı kaşığı kuşburnu marmelat yenilebilir.
• Doktor Kaj Winter tarafından yapılan araştırmalarda kuşburnunun eklem ağrıları olanlarda tedaviyi desteklediği belirlenmiştir. Kuşburnunun kabuk ve çekirdeğinde yer alan bir maddenin iltihabi reaksiyonu engellediğine dair tespitler yapılmıştır.
Kuşburnunun iltihap giderici ve ağrı kesici bileşenleri suda çözünmediğinden eklem romatizmasına karşı kuşburnu çayı etkili değildir. Eklem romatizmalarına karşı kuşburnu marmelatı kullanılmalıdır.
• Marmelat halindeki kuşburnu Avrupa’da artrit yakınmalarını hafifletmek amacıyla kullanılmaktadır. Yapılan araştırmalar kuşburnunun diz ve kalça osteoartriti üzerindeki olumlu etkileriyle hastaların şikayetlerini ve ağrı kesici ilaca olan ihtiyaçlarını azalttığını göstermektedir.
• Klinik çalışmalar üzerine yayın yapan bir dergide Ağustos 2005′te yayınlanan bir klinik çalışmaya göre kuşburnu eklem ağrısı olan hastaların % 82 sinde ağrılarda azalmaya neden olmuştur.
• Dr. Kaj Winther, eklem ağrıları olan ve kireçlenme problemi yaşayan hastalar için kuşburnu marmeladını önermektedir.
• Romatoloji Dergisinde yayınlanan makalede, 3 hafta boyunca kuşburnu marmeladı tedavisi gören hastaların birçoğunun ağrılarında azalma görüldüğü ifade edilmektedir.
• 2007 yılında Danimarka’da yapılan bir çalışmada kuşburnunun parasetamol ya da diğer ağrı kesicilere göre daha etkili ve çok daha az yan etkiyle osteoartritle ilişkili ağrı kontrolüne yardımcı olduğu gözlenmiştir.
• Dr. Robin Christensen kuşburnu marmeladının artritin tedavisinde kullanılabileceğini belirtmiştir. 3 ay süresince hastalara kuşburnu marmeladı verilmiş ve bunun parasetamolden 3 kat daha etkili olduğu tespit edilmiştir.
• Osteoarthritis and Cartilage 2008 Eylül sayısında kuşburnunun osteoartrit semptomlarını hafifletici etkisi plaseboyla karşılaştırıldığı 3 çalışma incelenmiş ve kuşburnunun ağrıyı önemli ölçüde azalttığı belirtilmiştir.
• Kuşburnu böbrek üstü bezlerine olan etkisiyle hormonların üretimini destekler.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.